Oho. Aika täällä juoksee nopsaa kuin mustalaisen ravihevonen. Viikonpäivissä menin sekasin jo heti reissun alussa Bangkokissa. Tuntuu ku ois ollu matkalla muutaman viikon vaikka kalenterin mukaan reissua on takana 7½ viikkoa. Uutisiakin jos seuraa, ni Suomessa vaan sataa lunta ja kolaroidaan. Uskon, se on hanurista.


Meanwhile in Cambodia...

Phnom Penhissä törmäsin siis pariin hollantilaiseen kaveriin. Vähänku pitkä ja pätkä, majakka ja perävaunu. Pitkä mies on nimeltään Joep ja pätkä Bram. Hauskoja sällejä jopa ilman puukenkiä. Näillä uroilla oli sama reitti Kambodzassa, joten paineltiin pari viikkoa samoja latuja. Pojat oppivat, et Nokia ei oo japanilainen firma ja siinä sivussa muutaman suomalaisen laatusanan. Mä opin, et Gouda tulee Hollannista. Oli lystikästä! Itekseen reissaamisen ehdoton jalokivi onkin just, että törmää tämmösiin sankareihin kenen kanssa bullshit luistaa ja hupia on.

GrandPa, Jup ja Bram. Kelpo sotilaita

Phnom Penhistä suunnattiin Kampot nimiseen kaupunkiin Kambodzan rannikolle. Kaupungin lähellä on kommee vuori, jonka huipulle patongit olivat rakentaneet ison huvilapaikan (bokor hill station) kirkkoineen joskus 1900-luvun alussa. Kolonialismin ja punakhmerien jäljiltä koko homma kiinnosti ku kivet ja paikka autioitui. Vuokrattiin skootterit ja ajateltiin mennä katsomaan, onko aaveet kotona. Päästiin melkein perille asti, ku yhden skootterin taka Bridgestone imas naulan ja tuli rengasrikko. Huvila nähtiin 1km päästä, kirkkoon sentään päästiin sisälle. Ei muutaku parilla mopolla takas kaupunkiin tyhjin käsin. Ns. eeppinen reissu. Kirkkoon pääsee näköjään aina.

Mr Murphy tuli kriittisellä hetkellä kylään

Kampotista suunnattiin Kepin kautta pariks päiväks puolen tunnin venematkan päähän Koh Tonsaylle (rabbit island). Pieni saari, muutama guest house, sähköä päivittäin 18-22, ei ärsyttäviä turisteja. Mahtava paikka olemiseen. Siellä pystyy lukemaan kirjaa, uimaan, nukkumaan, pelaamaan korttia ja mitä ny ittensä viihdyttämiseks ilman sähkövimpaimia pystyy keksimään. Tommosessa paikassa jopa meikäläisen kaltainen anti-rantaihminen pystyy nauttimaan olostaan. Ja pois tullessa käytiin kattoo Kampotin pippuria. Ne kasvoi puussa.

Koh Tonsayn idylliä


Koh Tonsayn jälkeen olin yhden väliyön taas Kampotissa. Seuraavana päivänä suuntasin Sihanoukvilleen, Kambodzan partykaupunkiin. Hollanderit tuli päivän myöhemmin. Sihanoukvillessä on nälkävuotta pidempi valkoinen hiekkaranta, halpaa beeriä, päivän kestäviä ravitsemusristeilyjä, kerjääviä miinaan astuineita invalideja ja tuputtajia. Hauska paikka pariks päiväks, jos tanssijalka vipattaa. Bongasin myös ekat venäläiset turistit. Käyttäytyivät heimoveljien kaltaisesti, jotka pitävät Suomen "turismin" pyörimässä. Kambodzan kanariansaaret 5-10 vuoden päästä.


Kolonialismin arkkitehtuuria. Tätä tyyliä löytyy ympäri Kambodzaa

Rannalta ei voi suunnata kun pohjoseen. Luulin olevani ovela ja säästävän aikaa ottamalla yöbussin Siem Reapiin. Nukkuminen onnistu yhtä hyvin ku Kalpan pudotuspelit. Pienenä miehenä sängyn pituus ei ollut kriittinen mörkö vaan yläpuolella oleva ilmastointikanava. Ilmastointi autossa on ihan passeli, jos se puhaltaa kylmää ilmaa. Jos se taas puhaltaa naamalle kondensoitunutta vettä, se lähinnä ahistaa aorttaa. Nyt kävi näin http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_water_torture. Etenkin ahistaa, jos pitäis nukkua. Ens kerralla sateenvarjon kanssa yöbussiin.


Siem Reap lähellä on järvi nimeltä Tonle Sap. Se on jännä järvi. Sadekauden aikana järvi kasvaa kokoaan isosti. Rannalle rakennettu "kelluva kylä" on korkeiden paalujen päällä, jottei vesi tuu sisään. Näyttää enemmän isojen poikien puumajakaupungilta, ku kalastajakylältä.


Aurajoki ja Suomen Turku

Ja viimeisenä Angkor Wat. Syy, miks Siem Reap on täynnä kiinalaisia ja japanilaisia turisteja, hinnat on aika alhaalla (nukuin 1$/yö dormissa), kaikki puhuu lontoota ja asiakaspalvelu on täkäläisittäin kehittynyttä. Aluks ajattelin temppelialueen olevan perus turismi hypetystä kuten tämmöset monesti ovat. Täytyy myöntää, et massiivisesta turismista huolimatta aika vaikuttava paikka. Ehkä vaikuttavin ihmisen juttu, minkä oon eläessani nähnyt. Useita ~1000 vuotta vanhoja temppeleitä. Isoja, jäätävän kokosia ja paikoitellen viidakon "imaisemia". Kattokaa kuvia enemmän http://wallesman.kuvat.fi/.


Angkor Wat. Hieno paikka

Yritin ettiä Lara Croftia, muttei näkyny

Nyt oon Balilla, ni täällä on parempaaki tekemistä ku kirjotta blogia. Surffaamaan mars.